Nieuwe vennoten voor de Oosterwaarde
- Gegevens
We hebben goed nieuws te melden, we hebben nieuwe vennoten gevonden voor de Oosterwaarde!
Zoals jullie waarschijnlijk weten zijn we sinds het voorjaar op zoek naar nieuwe vennoten voor de Oosterwaarde die zich blijvend willen gaan verbinden. Dat was een hele zoektocht die al begon met het formuleren van de vacaturetekst. Wat is belangrijk, wat is de kern van de Oosterwaarde etc. Toen gesprekken voeren met meerdere bevlogen en kundige kandidaten, toen nog meer gesprekken, nadenken, voelen, checken met de uitgangspunten en ja, toen een keuze maken. Een spannend proces met een mooie uitkomst.
Verheugend om jullie te kunnen vertellen dat Koen Warnaar, Myrthe Coppes en ik kortgeleden een mooie intentieverklaring hebben ondertekend waarin staat dat we toewerken naar intreden van hen in het vennootschap per 1 januari 2024. Ook Tanne blijft van de partij, parttime als zzp-er op kantoor zoals de afgelopen jaren ook het geval was.
Extra goed nieuws is dat Koen al eerder kan beginnen, namelijk per 1 augustus. Dat is geen overbodige luxe. We komen dit jaar minimaal een fulltime vakkracht tekort en dat is flink improviseren.
Zowel Myrthe als Koen hebben afgelopen tijd een paar dagen meegewerkt dus een aantal van onze meewerkende leden heeft hen al ontmoet. Koen is niet helemaal een onbekende hier. 15 jaar geleden, in de zomer dat mijn zoon Thijs geboren werd, werkte hij hier een zomer, toen net afgestudeerd aan de Warmonderhof. Koen heeft sindsdien een aantal jaren op een andere CSA tuin gewerkt en ook een aantal jaren de tuinbouw op een zorgboerderij gerund. Samen delen zij ook hun interesse voor CSA landbouw. Myrthe deed bestuurswerk voor de CSA vereniging en richtte met Koen een zelfpluk bloementuin op. Ook heeft ze veel organisatorische en administratieve ervaring in diverse banen opgedaan en werkte o.a. bij de tuinen van West in Amsterdam.
Met mijn beperkte energie heb ik gedaan wat ik kon dit jaar, maar een tandje lager is voor mij noodzakelijk. Vandaar ook echte opluchting ook al is het razend spannend natuurlijk om deze samenwerking aan te gaan waarin ik afbouw en zij opbouwen. Met een nieuwe taakverdeling die we onderling gaan uitpuzzelen. Voor Koen en Myrthe zal het ook een flinke uitdaging zijn, daar ontkom je niet aan op de Oosterwaarde. De combi met kinderen, de veelheid aan gewassen en mensen, de administratie en communicatie… Onze keuze viel op hen omdat we denken dat zij hier als duo geknipt voor zijn met hun hart voor CSA, samenwerken met stagiaires en deelnemers en hun combi aan vaardigheden en interesses. Het is een mooi, rijk en intens leven waar zij nu in mogen duiken. Met in de basis een mooi opgebouwde Oosterwaarde en een stabiele deelnemerskring.
Lees meer in de Nieuwsbrief van juni.
Oprichting sociaal fonds voor de Oosterwaarde
- Gegevens
(door Gonneke Campen)
Ik zal mijzelf eerst even voorstellen.
Ik ben Gonneke Campen en al ruim 20 jaar met mijn gezin deelnemer bij de Oosterwaarde. Sinds kort ook bestuurslid van Stichting Meerwaarde, de stichting die stille vennoot is van de Oosterwaarde. Ik vind het Oosterwaarde / Meerwaarde concept prachtig: alle boeren en deelnemers zorgen samen voor gezonde biologische groente die niet ten koste gaat van het land. En dit samen zorgdragen gaat verder dan de groente: deelnemers ondersteunen het geheel soms op andere manieren: door mee te helpen op het land, mee te denken, of hun netwerk in te zetten ten dienste van de Oosterwaarde. Maar ook door bouwleningen of door een schenking te doen voor een bepaald initiatief zoals vorig jaar bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen, of -iets verder terug in de tijd- voor de bouw van kamers voor onze stagiaires. Deze leningen en schenkingen lopen dan altijd via onze eigen Stichting Meerwaarde.
Bij de laatste voorjaarsbijeenkomst in mei van dit jaar hebben we het over het verhogen van de pakketprijs gehad met de deelnemers. We besloten toen om de prijs voor de oogstaandelen te verhogen met 7%, een inhaalslag vanwege gestegen kosten. Een zorg die uitgesproken werd, was de pensioenvoorziening van de boeren, die voor de ondernemers momenteel niet geregeld is (de ondernemers bouwen verder geen vermogen op in de gebouwen) en uit het bescheiden ondernemersloon moet komen. Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat de pakketprijs ook die kosten dekt, maar hoever ga je daarin? Blijft het pakket dan qua prijs een beetje op koers vergeleken bij ‘de markt’ en betaalbaar voor de iets kleinere beurs?
Investeringen in de gebouwen worden hier dus vaak al op een andere manier opgelost, gedeeltelijk ook met schenkingen, die aftrekbaar zijn van de belasting. Waarom zouden dat ook niet voor een ander lastig te financieren stuk kunnen doen, namelijk de pensioenvoorziening/arbeidsongeschiktheidsbuffer? De ervaring leert dat pensioenafdracht voor de ondernemer(s), momenteel Tineke, maar ook voor toekomstige instappers, er vaak bij in schiet omdat er te weinig financiële ruimte voor is. Er wordt hier door de ondernemers namelijk ook geen pensioen opgebouwd in de gebouwen, omdat die eigendom zijn van de stichting. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn, dat we daarvoor geld reserveren binnen stichting Meerwaarde in een zogenaamd sociaal fonds, zoals we ook geld reserveren voor verbouwingen e.d. Ik heb dit idee geopperd tijdens de voorjaarsvergadering en de aanwezigen reageerden hier heel positief op. De zorg voor een fatsoenlijk pensioen voor de ondernemer werd gedeeld.
Inmiddels hebben we binnen het bestuur van de Meerwaarde besloten om inderdaad geld te reserveren voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Deze reservering komt uit de reserves van stichting Meerwaarde, maar aanvulling zou, net als bij de gebouwen, heel welkom zijn. Als deelnemers willen bijdragen aan een pensioenvoorziening voor de boer(in), dan kan dat! Jullie kunnen daarvoor een schenking overmaken aan Stichting Meerwaarde, IBAN nr NL22 TRIO 0212172301 t.n.v. Stichting Meerwaarde te Zeist. De stichting heeft een ANBI status en dus is je schenking aftrekbaar. Eén deelnemer en bezoeker van de voorjaarsvergadering heeft al de daad bij het woord gevoegd en een aanzienlijk bedrag geschonken voor dit sociaal fonds. We hopen dat meer mensen dit voorbeeld willen volgen. Zo zorgen we samen voor lekkere groente, een gezonde aarde, en een bedrijf met fatsoenlijke inkomens- en pensioenvoorzieningen voor de mensen die zich daar met hart en ziel voor inzetten.
Oosterwaarde meel is niet zomaar meel!
- Gegevens
Graag leggen we iets uit over de ambachtelijke manier van malen, die alles uitmaakt voor de smaak maar ook voor de voedingswaarde.
Maar eerst even het begin: nog heel even en er komt weer een nieuwe lichting tarwegraan van ons land. Dit jaar hebben we een klein beetje van het ras Eminent en een hele akker van het ras Saludo staan. Het is altijd weer spannend als het moment van dorsen dichterbij komt. Is het graan al rijp genoeg? Gaat het niet regenen? Toch nog even uitstellen? Gelukkig helpt onze collega uit Olst, Herman Menkveld van NatuurlijkMenkveld, ook mee om de rijpheid te beoordelen.
Nadat de dorsmachine is geweest drogen we de graankisten door er een grote ventilator op te zetten. Om er vervolgens mee te kunnen bakken moet je meel of bloem maken van het graan. Korenmolen de Leeuw doet dat nu al een aantal jaar voor ons. Deze samenwerking is voor ons heel belangrijk, omdat het ambachtelijk malen van graan het verschil maakt in smaak en voedingswaarde ten opzichte van graan dat in de fabriek gemalen wordt.
Een klein inkijkje in het proces: een graankorrel bestaat uit een kiem, de meelkern en de zemel (het vliesje aan de buitenkant). Het grootste deel van de voedingswaardes, vitamines, mineralen en oliën zitten in de kiem en zemel van het graan. Door het verwijderen van de kiem in de fabriek wordt het meel en bloem langer houdbaar gemaakt, maar verliest het dus ook heel veel van zijn kwaliteiten. In de molen wordt de hele korrel gemalen op steen, waardoor je niet alleen een veel voedzamer maar ook een veel smaakvoller product overhoudt. Meel is de hele gemalen korrel. Bloem maak je vervolgens van hetzelfde meel, maar dan gezeefd. Hierbij verlies je de zemelen maar de oliën, vitamines en mineralen van de kern blijven behouden.
Lekker en gezond, dat is voor ons een goede reden om een ambachtelijk product als molengemalen meel en bloem te blijven maken en verkopen.
Enthousiast geworden? Kom wat halen in de winkel of bestel wat. De prijzen vind je hieronder (artikel 28 maart Meel te koop). 5 Kilo- zakken kunnen als eenmalige bestelling bij het oogstaandeel geleverd worden. We hebben nog steeds wat meel. En straks dus weer van de nieuwe oogst!
Nieuw in Deventer: restaurant Nuchter, met groenten van de Oosterwaarde!
- Gegevens
We hebben iets leuks te vertellen!
Iedere vrijdag komen de twee eigenaren van restaurant Nuchter 3 grote oogst-aandelen halen. Met de inhoud van wat er op dat moment klaar is op het land toveren ze in de loop van de week de heerlijkste en origineelste gerechten tevoorschijn! Het is daarmee een concept dat naadloos aansluit bij waar de Oosterwaarde voor staat: delen in de rijkdom van het land, het doen met wat er klaar is, niet de klant maar het land is koning.
Het leuke is, je eet daar dus wat de pot (het land) schaft. Er is één menu. Een verrassingsmenu met meerdere kleinere en grotere gangen. In de hoeveelheid gangen is wel enige keuze en met dieetwensen, vegetarisch eten etc. weten ze ook wel raad. Verzinnen ze gewoon iets anders lekkers voor je. Kan het mooier? Op deze manier is het voor een tuinderij een leuke klus om aan een restaurant te leveren!
Lotte en ik (Tineke) mochten er ‘proefeten’ een tijdje terug en werden enorm verrast met prachtige gerechtjes, hoogwaardig van smaak en een lust voor het oog. Alles wordt er zelf gemaakt. De sauzen, het brood, de toetjes en er wordt regionaal en zo mogelijk biologisch ingekocht. Het is ergens ook heerlijk simpel in zijn eenvoud: Lars de kok staat in de keuken, Eric Jan regelt, bedient en is gastheer. Ze doen alleen avondmaaltijden voor maximaal zo‘n 30 personen. Geen lunch etc., het gaat pas open rond etenstijd. Daarvóór zijn de mannen druk met inkopen en kokkerellen. Een tweemanszaak dus die we van harte kunnen aanbevelen en echt niet alleen omdat het onze groenten zijn!
Jullie zijn vast nieuwsgierig waar het zit. Nuchter zit in de Spijkerboorsteeg, een kleine steeg die vanaf de Brink naar de Kleine en Grote Overstraat loopt. Vroeger zat er o.a. de Taste of Honey. Het heeft overigens een prachtige binnentuin waar met mooi weer dus ook buiten gegeten en geborreld kan worden. Wat dat laatste betreft: Nuchter staat dus in dit geval niet voor ‘zonder alcohol’ mochten jullie die associatie hebben. Voor de liefhebbers worden er bijvoorbeeld heerlijke biologische wijnen geschonken. Het restaurant is open vanaf 18 uur, van dinsdag t/m zaterdag. Reserveren wordt aanbevolen. Zie website restaurantnuchter.nl.
Zie voor ander nieuws, de Nieuwsbrief van juni.
Mindfulness op de Oosterwaarde
- Gegevens
Gelukkig kan ik, Tanne, weer ‘live’ starten met de mindfulness training en -oefenavonden op de zolder van de Oosterwaarde. De zolder is een ruime en stille plaats die heel fijn is voor dit doel.
In 2022 zijn de oefenavonden weer gestart op 27 januari. Deze zijn om de twee weken op de donderdag van 19.30 uur tot 21 uur. Ze zijn toegankelijk voor iedereen die de basis (MBSR) training gevolgd heeft. Er is nog plaats in deze groep.
Op 2 februari start er weer een mindfulness (MBSR) training. Acht woensdagavonden van 19.00 uur tot 21.30 uur. En een verdiepings-/oefendag op zaterdag 12 maart. Voor deze training kun je je nog aanmelden.
Kijk voor meer informatie op mijn site www.tanneverhulst.nl of neem contact op met mij via
In de winkel liggen ook flyers met informatie.
Zie voor meer nieuws en activiteiten de Nieuwsbrief van januari.