Bericht van het land - maart 2014

Maart roert zijn staart, is een gevleugelde uitspraak. Het blijkt vaak te kloppen. Vandaag zondag 23 maart gold het zeker. Met enige regelmaat trokken de hagelbuien over Diepenveen. Het was een prachtig gezicht. Het ene moment zon en dan weer donkere wolken. Lekker een beetje regen voor de plantjes die we al geplant hebben.

Buiten op de tuin staat namelijk al de eerste lichting sla, paksoi, bloemkool en spitskool. In de kas staat die eerste lichting er al sinds eind februari. Als het mee zit hebben we deze week al spinazie en bosui en anders volgende week. Drie weken eerder dan andere jaren.

De komende maand is een overgangsperiode. Normaliter zouden we nog tweewekelijks leveren, dus het oogst-aandeel ziet er 21 maart wat raar uit. De hoofdgroente hebben we vorige week namelijk al geleverd, dus deze week voornamelijk bijgroente. Dat was niet helemaal de bedoeling. Om het goed te maken hebben we 28 maart voor een keer wat oesterzwammen besteld van het Gelders eiland. Een echte delicatesse als je het mij vraagt. Onze augurken mogen er trouwens ook wezen. Het afgelopen jaar zijn er weer meer dan 1000 potten ingemaakt. Het is allemaal handwerk, dus je begrijpt dat het veel arbeid heeft gekost om ze zo lekker te maken en dat proef je!

Door het mooie weer was het even puzzelen met het mest uitrijden. Het liefst doe ik dat ''over de vorst" (dan rijd je de bodem niet dicht), maar er was deze winter nauwelijks sprake van vorst, dus was het wachten op een droge periode. Gelukkig kwam die eind februari, begin maart en hebben we zonder noemenswaardige bodemschade het land kunnen bemesten.

Direct na het mesten is de mest samen met de groenbemester licht ingewerkt met een schijveneg en al een week later werden de eerste bedden gespit. De groenbemester was uiteraard nog niet verteerd en staat soms nog vrolijk boven het maaiveld. Ik ben benieuwd of dat problemen oplevert of juist een mooi aangezicht...

We hebben dit jaar geïnvesteerd in bodemmonsters om te kijken of we nog goed zitten qua bemestingsniveau. Er waren geen noemenswaardige problemen met de teelten, dus ik verwachtte eerlijk gezegd goede resultaten en dat is ook wel gebleken.

De pH (zuurgraad) is optimaal rond de 5,5 en alleen het gehalte stikstof en kalium in de bodem is wat laag, maar daar kun je wat aan doen met bemesting. We hebben alle 8 tuinbouwpercelen (koolvak, blad, wortel, vrucht, graan, aardappel, grasklaver 1e jaar, grasklaver 2e jaar) laten bemonsteren om een goed beeld van de groentepercelen te krijgen.

We halen er een mooie oogst af elk jaar, dus er zal ook weer wat voeding voor het bodemleven in mogen.

Ook heb ik het teeltplan wat veranderd. Het is nu nog minder intensief door een extra rustvak met een zomergraan. Het voordeel van graan is dat die heel diep wortelt en de ondergrond goed losmaakt, dat zie je in het volggewas dan weer terug in een mooie ontwikkeling in de groei.

In 2010 heeft het hele tuinbouwland een jaar rust gehad en volledig bedekt gestaan met graan. Het seizoen erna, toen Mees en ik op de Oosterwaarde begonnen, teelden we de mooiste groenten. Geen beginnersgeluk, maar profiteren van een jaartje rust voor het land. We gaan nu dus elk jaar een stukje extra lucht geven door de graanteelt. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten.

Nieuw dit seizoen is ook dat we een klein nieuw fruitplantsoentje gaan aanleggen op het erf met een bankje erbij, ter ere van onze klussenbroeders Gé en Joost, die helaas vorig jaar zijn heengegaan. Gé wilde graag een bankje op het erf voor als hij echt met pensioen zou gaan. Dat is er dus nooit van gekomen, maar het bankje kunnen we alsnog voor hen realiseren.

De fruitbomen in de boomgaard zijn dit jaar gesnoeid door de Hoogstambrigade van landschap Overijssel. De hagen zijn gesnoeid door Ben, Kenneth en stichting Natuur Anders. Stichting IJssellandschap helpt ons met het onderhoud van de boomhagen en het onderhoud van de bosranden langs de kopakkers. Het betonpad wordt weer grasvrij gemaakt en het erf wordt wat opgeruimd. De oude mestplaat gaan we niet meer gebruiken, die wordt te gevaarlijk volgens de loonwerker. Dus op zoek naar en nieuwe locatie voor de mest. Er liggen hier nog oude tekeningen van nieuwe mestplaten dus die gaan we maar eens bestuderen.

Er is nog veel op te ruimen, maar dat doen we in kleine stapjes. Door het vroege voorjaar is er nu misschien wat minder tijd voor dan we wilden, maar alle beetjes helpen. Ook de oude kantine gaan we opruimen en een nieuw verfje geven, zodat die ruimte weer prettig is om in te zijn. Nu wordt ‘ie gebruikt voor zadenopslag en het bakken van brood.

Verder hebben we voor dit seizoen geen grootse plannen. De ambities klein houden, wat meer vrije tijd en wat meer genieten van het werk staan hoog op het verlanglijstje. Ook zou het leuk zijn om op een biologische markt te staan in Deventer. Wie weet wat er mogelijk is voor ons.

Ja, ik hoor u denken dat is toch extra werk, maar wel heel leuk extra werk, dat ik zelf bv. graag zou doen. De komende weken ga ik eens onderzoeken wat er mogelijk is.

Mees gaat meer op het land werken. Dat heeft ze ook wel verdiend, na 2,5 jaar hard werken op kantoor. Ze heeft bijna in haar eentje de boekhouding opgesteld, hard gewerkt aan het vormgeven en corrigeren van contracten e.d., alle feestelijkheden helpen organiseren, het receptenboekje redigeren, mails beantwoorden, nieuwe deelnemers inschrijven, vergaderingen van st. Meerwaarde voorbereiden, notulen uitwerken, jaarrekeningen maken, actie Rieten Dak op touw zetten, helpen met de oogst, de winkel bevoorraden, weekenddiensten draaien, bloemen en kruiden telen, bloemenoogstaandelen maken, presentjes en attenties maken voor de vrijwilligers, koffie zetten, post bekijken, rekeningen betalen, intakegesprekken met nieuwe vrijwilligers, stagegesprekken, promotiemarkten organiseren, deelnemers werven, werving bouwleningen, contacten met de afhaaladressen, lijsten uitdraaien, pakketten inpakken, bus inpakken, deelnemersadministratie met André Janssen, BD-totaal bestelling, nieuwsbriefredactie... ja je hoeft je nooit te vervelen op de Oosterwaarde.

Nieuwsgierig naar mijn takenpakket? Leiding over de tuinbouw, inkoop grondstoffen en hulpmiddelen, contact met collega’s/ loonwerker, inkoop groente, voorraadbeheer, machineonderhoud. Aansturen van medewerkers/vrijwilligers/ boerenwerkgroep/chauffeursgroep en klussengroep, lid kerngroep, vergaderen met st. Meerwaarde, planning oogstaandeel, planning teelten, maken weekplanning, overzicht houden, zorgen dat er voor iedereen een klus is, werving deelnemers, 'lastige' telefoontjes, reserve chauffeur, schrijven van meelevertje en nieuwsbrief, praktische kant van de organisatie van feesten op het bedrijf, maken van jaarbegroting en niet te vergeten het bakken van brood voor alle vrijwilligers en medewerkers.

Een heel veelzijdig gebeuren dus, dat maakt het werk ook zo leuk en afwisselend. Het gevaar is wel dat je er in kan verzanden, een strakke planning kan dan behulpzaam zijn... en dan zult u begrijpen dat we dit jaar ook voornemens zijn wat gas terug gaan nemen. Consolideren na drie intensieve jaren waarin het gelukt is om het aantal deelnemers weer op het niveau van 2009 te krijgen!

Het wil natuurlijk niet zeggen dat we helemaal stil gaan zitten, maar iets vaker misschien wel.

Maar ook nieuwe dingen doen die we zelf nog leuker vinden. Ik misschien op een markt in Deventer en Mees bloemen en kruiden telen voor eigen theemengsels: niet persé om rijk van te worden financieel, maar vooral voor het plezier (en de markt natuurlijk ook voor de pr).

Daarnaast zouden we het leuk vinden om wat landbouwhuisdieren te gaan houden. Bijvoorbeeld wat kippen met een haan, zou erg leuk zijn, maar in de boomgaard kunnen misschien wel wat schaapjes ook… of een paar ezels...

We zijn zo wat aan het brainstormen en afhankelijk van wie dat op zich kan gaan nemen, gaan we er tijd en ruimte voor maken. De bedoeling is natuurlijk om er een bruisend en bloeiend bd bedrijf van te maken. Het dierlijke element kan dan natuurlijk niet ontbreken. Maar ja, het kost wel extra tijd en energie. De beesten hebben altijd zorg nodig, er moet altijd iemand zijn ... nog wat haken en ogen dus.

We zullen zien, het is leuk om wat kleine plannetjes te hebben en om te kijken welke dit jaar al realiseerbaar zijn.

Het klinkt ook tegenstrijdig, gas terug nemen en nieuwe dingen doen, toch voelt het wel zo.

We zouden graag de nieuwbouw, die in 2011 grotendeels is opgeleverd, helemaal in gebruik willen nemen. Er ligt nog een klus om de isolatie op de zolder boven de groenteloods in orde te maken en de ruimte af te werken en gebruiksklaar te maken zodat het (voorlopig) een mooie multifunctionele ruimte wordt. Tot nu toe hebben we deze ruimte gebruikt voor een etentje, filmavond en nieuwjaarsbijeenkomst, wat gaat volgen? Eerst maar eens afwerken en daar zou uw bouwlening, zoals eerder genoemd, ook aan bij kunnen dragen.

Ondertussen zijn we dus al weer begonnen met planten en zaaien. Er is al prei, wortel, radijs, meiraap, spinazie en raapsteel gezaaid. En er is knoflook en ui geplant. Begin april komt daar venkel en koolopkweek bij en nog eens radijs, raapsteel, rucola en spinazie. Ook komt er dan een nieuwe lichting plantgoed. Afgelopen week hebben we de peulen, capucijners en tuinbonen geplant die we eerst in bakken in de kas hadden voorgezaaid. 

Informatie

Sallandsweg 6

7431PX Diepenveen

0570-593237

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

  • dinsdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.
  • zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Vind de Oosterwaarde op Facebook

Bewaren

Copyright © 2024 De Oosterwaarde. Alle rechten voorbehouden.