Wat de deelnemer niet kent, daar wordt 'ie mee verwend...

Wanneer je gebonden bent aan het klimaat van ons ‘kikkerlandje’, dan betekent dit: ‘geen tomaten in de winter en geen boerenkool in de zomer’. Daar komt dan nog bij dat we als boeren ook grotendeels afhankelijk zijn van onze grond(soort). Op het Sallandse zand waar wij op telen, is veel mogelijk, maar niet alles. Maar wat kan dan wel?

Op de Oosterwaarde willen we jaarrond elke week liefst minimaal vijf groenten in het oogstaandeel en bovendien zoveel mogelijk variatie. Als vanzelf kom je dan terecht bij de zogenaamde ‘vergeten groente’. En al snel vraag je je dan af: ‘Waarom zijn ze eigenlijk ooit ‘vergeten’? Aan de smaak ligt het meestal niet en vaak zijn het ook zeer gezonde groenten, die je lichaam precies bieden wat je in het jaargetijde dat ze hier kunnen groeien ook nodig hebt.

Vaak zijn ze destijds vervangen door producten uit het buitenland, doordat deze goedkoper waren, of het zijn teelten die niet geschikt zijn voor de (machines van) steeds grootschaliger geworden akkerbouwbedrijven.

Hoe dan ook kunt u ze op de Oosterwaarde weer herontdekken. Hieronder introduceren we ze alvast, zodat u ze straks ook weet te herkennen, wanneer ze in uw oogstaandeel verschijnen!

Aardpeer

aardpeer-knollen1Aardpeer (Topinamboer) ziet er bovengronds uit als een kleine zonnebloem maar vormt in de grond grillige knollen. De knollen smaken een beetje zoetig en nootachtig. Ze kunnen gestoofd, gebakken, gekookt of zelfs rauw gegeten worden. De knollen kunnen goed tegen vorst en blijven in de grond totdat we ze nodig hebben zodat ze een welkome aanvulling zijn in de winter.

Koolrabi

BILD0860

Koolrabi is een sappige frisse groente die in smaak aan bloemkool doet denken. We telen het vooral in het voorjaar als iedereen met smart op verse groenten zit te wachten. Ook in het najaar is er vaak nog een tweede teelt mogelijk op de plaatsen waar de andere groenten al geoogst zijn. Een plak rauwe koolrabi op brood is erg lekker.

Meiraap

Meiraap, ook wel meiknolletje genoemd (Brassica rapa) is een oude groente die in Nederland vrijwel alleen nog door de amateurtuinder en in de biologische landbouw geteeld wordt, maar bijvoorbeeld in België en Frankrijk heel gewoon is. Meirapen worden vers gegeten en kunnen ook in salades gebruikt worden.

Paksoi

BILD0765Paksoi is ook wel bekend in de Oosterse keuken en komt van oorsprong uit China. Het is een snelgroeiende plant met een hoog watergehalte maar desondanks rijk aan vitaminen en mineralen. We telen de paksoi in het voorjaar en in de nazomer. Lekker om te roerbakken.

Palmkool


palmkool1Palmkool (Cavalo Nero)
is in zuidelijker streken een bekende en veel gegeten groente. Het heeft veel van boerenkool maar de stevige bladeren zijn vroeger in het jaar oogstbaar en hebben een iets andere smaak en textuur. Je kunt het als boerenkool in de stamppot gebruiken. Verder kan het ook gestoofd of geroerbakt worden.

Pastinaak

Pastinaak 1Pastinaak is een superzoete, voedzame groente, echt de moeite waard om te leren kennen. Pastinaak is pas in de late herfst volgroeid maar kan 's winters gewoon in de grond blijven totdat we hem nodig hebben. Gebruik de pastinaak met wortel voor hutspot of rooster 'm in de oven.

Raapsteel

BILD0762Raapsteel is een heerlijk frisse voorjaarsgroente met een pittige smaak waarin je de verwantschap met de koolfamilie kunt terugvinden. De plantjes worden met worteltjes en al geoogst en in bosjes geleverd. Eet ze rauw in de salade of stamppot.

Savooiekool

savooiekool-largeSavooiekool (ook wel groene kool) is een echte wintergroente. De kool kan goed gestoofd worden en is lekker met een kaas-, of kerriesaus.

Schorseneren

schorseneerSchorseneren hebben vele bijnamen zoals keukenmeidenverdriet vanwege het plakkerige melksap dat vrijkomt bij het schillen. Onder de zwarte schil is de wortel echter prachtig wit, voedzaam en verfijnd van smaak. Je kunt ze eten als asperges. De schorseneer is een wintergroente die ook tijdens de vorst in de grond kan blijven.

Snijbiet

snijbietSnijbiet had iedereen vroeger wel in zijn tuin staan maar tegenwoordig is het uit de gratie geraakt. De snijbiet heeft een dikke, witte bladnerf die de groente extra sappig maakt. Snijbiet is een echte kookgroent en kan bereid worden als spinazie of andijvie maar heeft een mildere en zoetige smaak.

Sweet Dumpling

BILD1059newDe Sweet Dumpling is een opvallende pompoen, niet alleen zeer decoratief, maar ook bijzonder smaakvol. De smaak van het oranje/gele vruchtvlees is heerlijk zoet, vandaar ook de naam.  De pompoen kleiner dan een gewone oranje of groene pompoen en goed te gebruiken om te vullen met andere ingredienten.

Tondi di Chioggia

tondi de chioggiaTondi di chioggia (rode biet) is een bijzondere biet: van buiten echt rood maar van binnen prachtig met rode en witte ringen.

Winterpostelein

winterposteleinWinterpostelein is een klein gewas met sappige, knapperige blaadjes op lange steeltjes. De smaak van winterpostelein is iets zuur en het is erg lekker als salade. Ze is rijk aan vitaminen. Heerlijk met een vinaigrette van olijfolie, sinaasappelsap en mosterd.

Informatie

Sallandsweg 6

7431PX Diepenveen

0570-593237

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

  • dinsdag en vrijdag van 14:00 tot 18:00 uur.
  • zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Vind de Oosterwaarde op Facebook

Bewaren

Copyright © 2023 De Oosterwaarde. Alle rechten voorbehouden.