Geschiedenis

De Oosterwaarde is in 1994 opgericht door Tineke Bakker en Irene Kuyters.

Beiden volgden zij de opleiding biologisch dynamische land-en tuinbouw aan de Warmonderhof, tegenwoordig gevestigd in Dronten en onderdeel van Aeres. Zij kochten de gebouwen en pachtten de gronden van stichting IJssellandschap. Ze startten de boerderij met hulp van wat we nu crowdfunding zouden noemen.
Tegelijkertijd is toen Stichting Meerwaarde  door hen in het leven geroepen. De stichting is verbonden aan de Oosterwaarde, vertegenwoordigt de ideële kant van het bedrijf en draagt zorg voor de continuïteit.
Het bedrijf heeft ruim 13 ha grond. Hiervan wordt ongeveer 3 ha gebruikt voor de groenteteelt. Ook is er ca 1500 m2 kleinfruit en een kleine hoogstamboomgaard. De rest van de grond is in gebruik voor graanteelt, weidebouw, groenbemesters en natuurbeheer zoals struwelen, hagen akkerranden en een wintervoedselakker.

In 2002 is Irene Kuyters na 8 jaar boeren uit het bedrijf gestapt. Het bedrijf is voortgezet door Tineke Bakker. In 2009 is de oude kapschuur vervangen door een nieuw gebouw. Deze nieuwbouw is op een bijzondere manier tot stand gekomen. Tegenwoordig zouden we het crowd-funding noemen. Destijds bestond die term nog niet. Door leningen en schenkingen van deelnemers en andere sympathisanten en financiering vanuit eigen reserves is de financiering rond gekomen van dit unieke gebouw. Pieter van Ree is de betrokken architect. Samen met het bouwteam is er een mooi en functioneel gebouw neergezet, waar we met veel plezier gebruik van maken.

In 2011 heeft Tineke Bakker na 18 jaar noeste arbeid het stokje overgegeven aan de boeren Samuel Lentink en Mees van Schravendijk. Tegelijkertijd zijn alle gebouwen, waaronder de oude boerderij en het nieuwe gebouw volledig in eigendom en beheer gekomen van Stichting Meerwaarde.

In 2017 was er een wisseling van de wacht en zette een nieuw collectief van voormalige medewerkers de Oosterwaarde voort, waaronder oprichter Tineke Bakker.  Het collectief bestond naast Tineke uit haar partner Tjeerd Roosjen, verder uit Ravi van Marissing, Jelle Meindertsma en Tanne Verhulst. In die jaren werd er door Jelle een kleinfruittuin opgezet, kwam er een BSO op het terrein van de Oosterwaarde en werden de woonruimtes in de rietgedekte boerderij grondig verbouwd en gemoderniseerd. Ook verschenen er 60 zonnepanelen op het dak van de machineberging.

Anno 2023 zijn zowel Tineke als Tanne nog werkzaam op de Oosterwaarde. Tanne is op kantoor en doet met name de deelnemerscontacten -en administratie, Tineke heeft de algehele leiding en leidt het tuinbouwteam. Het team bestaat uit diverse medewerkers, stagelopers, invalkrachten en meewerkende deelnemers. Samen wordt er met veel bevlogenheid gewerkt om de deelnemers jaarrond van verse groenten te voorzien. In het colofon van de maandelijkse nieuwsbrief vind je steeds een update van de leden van het tuinbouwteam. Momenteel wordt er gezocht naar versterking/opvolging van het vaste team.

Informatie

Sallandsweg 6

7431PX Diepenveen

0570-593237

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

  • dinsdag en vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur.
  • zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur.

Vind de Oosterwaarde op Facebook

Bewaren

Copyright © 2024 De Oosterwaarde. Alle rechten voorbehouden.